A Kékes Csúcsfutásra keményen kell készülni fejben és fizikailag. Hosszú és nagy szintkülönbséget tartalmazó terepen kell “gyakorolni”, hogy ráhangolódjunk a 11,6 km-nyi folyamatos emelkedőre.

Ebből a célból futottam a következő útvonalon:

A 800 m magasan fekvő Kétkerék Vendégháztól (Mátraszentlászló) indultam el a meredek lejtőkkel, változatos ösvényekkel, patakátkelésekkel tarkított kék kereszt jelzésen a Mátra északi oldalában, 850-950 méteres hegycsúcsok és sűrű erdők ölelésében, 500 m tengerszint feletti magasságban található Mátraalmásra. A legenda szerint Smiró Feri járta ki ezt a 4,5 km hosszú útvonalat, amikor a leendőbelijének udvarolt 🙂

Ez a település az elmúlt években sokat épült-szépült: a központban színpadot, emlékművet, a turisták számára útjelző táblákat helyeztek el.

A kerékpárosok számára, a nemrég átadott sárga kerékpáros út vonalán, a gyönyörű alpesi legelőkre emlékeztető területen pihenőt építettek ki:

A következő 6,5 km útvonala így alakult: Mátraalmásról a sárga kerékpáros jelzésen, előbb mű- majd erdészeti úton, enyhe emelkedőn, ill. szintben haladtam a Borzagosi erdészházig.

Itt egy éles balkanyart vettem és fokozatosan emelkedő, köves, kb. 3 km hosszú szekérúton jutottam el a Mátraszentlászlót Ágasvárral összekötő földútig, ahol egy hajtűkanyarral balra fordultam. Ez a teljes táv legmeredekebb, a Vöröskő-kilátó alatt vezető szakasza, ami a mátraszentlászlói erdészház után található kopjafáig tart. A kopjafánál jobbra kanyarodtam, 200 m-t futottam a Kossuth utcáig, ahol viszonylag könnyen arra a döntésre jutottam, hogy a kb. 10%-os emelkedő helyett inkább a lankásabb főúton megyek el a Kétkerék Vendégházig.

Teljes táv: 10.67 km
Szintemelkedés: 403 m

Ha valaki a Felső-Mátrában jár és egy igazán szép, változatos, szintes távot szeretne futni, mindenképpen ajánlom, hogy járja be ezt az útvonalat!

Természetesen a Kétkerék Vendégház környékén még számtalan lehetőség kínálkozik (terep)futásra, túrázásra, kerékpározásra, de erről majd egy későbbi blogbejegyzésben írok.

Letölthető mátrai kiadványok és hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és töltse le ingyenes mátrai kiadványainkat, melyekből megismerheti a környéket, a túra- és szórakozási lehetőségeket. A 8 kiadvány minden fontos tudnivalót tartalmaz, amire szüksége lesz, ha a Mártában szeretne pihenni, kikapcsolódni.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest