2017 májusában a Kétkerék Vendégház a „Fogadj örökbe egy hegyet” projekt keretében a Vöröskő-hegyet fogadta jelképesen örökbe. Ekkor vállaltuk, hogy alkalmanként a családunkkal összeszedjük a kilátónál elejtett-felejtett szemetet ill. megismertetjük a látogatókkal a falunk környékének nevezetességeit. Ezért november 4-re, szombatra, nyílt túrát hirdettünk. Az útvonal tervezésekor fontos szempont volt, hogy az a Mátra ismerőinek is nyújtson újdonságot, de egyben sok-sok szép kilátópontot, környékbeli látványosságot is tartogasson.

10 órára gyűlt össze a csapat a Kétkerék Vendégháznál. Elfogyasztottuk a friss zabsütit és pogácsát, majd nekivágtunk az útnak.

A Vöröskő-kilátót nem a szokásos sárga sáv, hanem Galyatető felől, a kék háromszög jelzésen közelítettük meg.

A Vöröskő-kilátóból jól látható volt a Karancs, a Bükk, Galyatető, Piszkéstető és a Sípark, de sajnos az Alacsony- és a Magas-Tátrát most felhők takarták. Innen Mátraszentistvánig a kék háromszög ill. a zöld sáv jelzésen haladtunk.
Véleményem szerint az Ágasvári útról nyílik a legszebb panoráma a Sípark lankáira és a Három falu templomára:

Az Országos Kék jelzésről kb. 1 km megtétele után tértünk le egy, a turisták által kevéssé ismert és járt erdészeti útra, melyen keresztül leereszkedtünk a Csörgő-szurdokba. Közben megnéztük az új négyüléses lift alsó állomásának építését. Szerencsére jól haladnak a műveletek. 🙂

A Hutahelyig a zöld kereszt jelzésen mentünk. Mivel tudtuk, hogy Mátraszentimréig komoly emelkedő vár ránk, itt tartottuk a leghosszabb pihenőt. A gyerekek a Csörgő-pataknál játszadoztak egy picit, a felnőttek közül volt aki ejtőzött egyet.

Mátraszentimrét rövid, de annál meredekebb útvonalon, a zöld négyzeten közelítettük meg. Útközben megnéztük a Mátraszentimre szélén található pici állatparkot is. A falu központjából a kék kereszt jelzésen előbb leereszkedtünk a völgybe, átkeltünk egy patakon, majd a Három falu temploma mögött értük el Mátraszentlászlót.

Innen mindössze 1 km után jutottunk vissza a Kétkerék Vendégházhoz.
A túrát kellemes tempóban tettük meg, közben élveztük az őszi napsütést, a szép tájat és a kötetlen beszélgetéseket.

A képeket köszönöm: Havas-Tóth Gabinak, Brünner Balázsnak és Várhalmi Sándornak!

Letölthető mátrai kiadványok és hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és töltse le ingyenes mátrai kiadványainkat, melyekből megismerheti a környéket, a túra- és szórakozási lehetőségeket. A 8 kiadvány minden fontos tudnivalót tartalmaz, amire szüksége lesz, ha a Mártában szeretne pihenni, kikapcsolódni.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest