Ha jobban belegondolok, már majdnem 4 hónapja van tél a Mátrában: november 20-án esett először a hó és tegnap este (2018.03.22) is havazott.

Nem mondom, hogy végig egyenletesen hideg volt, de a negatív és pozitív kilengéseket is egybevetve, összességében a 2017-2018-as telet kiemelkedően hosszú, havas és fagyos télként fogjuk emlegetni.

– Decemberben: 9 napon, főleg a hónap utolsó hetében haladta meg a napi középhőmérséklet a 0 fokot (azaz: a hónap 2/3 részében 0 fok alatt volt az átlag)
– Januárban 13 napon haladta meg a napi középhőmérséklet a 0 fokot, ebből január 6-8. között kiugróan magas értékeket is mértünk, a napi átlaghőmérséklet 6 fok volt.
– A február igazán hideg és havas volt: az átlaghőmérséklet ebben a hónapban nem haladta meg a -8 fokot. Februárban egymást érték a havazások. A hó nem olvadt el, így március elejére a 70 cm-t is elérte mindenhol a vastagsága. Még a Mátrában is ritkán tapasztalható, hogy a köz- és mellékutak mellett méteres hófalak, hókupacok álljanak.
– A lassú felmelegedés március 7-én kezdődött, amellyel együtt járt a hó először fokozatos, majd az eső hatására intenzív olvadása. A hatalmas mennyiségű olvadékvizet, természetesen, a még sok helyen fagyos föld nem képes elnyelni, így a falu utcáin, a házak között és az erdőben mindenhol csorgók, átfolyások, patakok keletkeztek.

Érdemes megtekinteni az elmúlt hónapok középhőmérsékletének alakulását:: www.matrahegy.hu

A március 17-i nagy havazás és szibériai hidegbetörés óta ismét gyönyörű havas a környezetünk és igazi téli idő van: nappal -3-5, éjszaka -8 fok

Síparkban, ahogy ezt a következő videó is tanúsítja, remek hóminőség, igazi téli körülmények és utószezoni árak várják a síelőket:

Friss és ropogós..

Közzétette: Sípark Mátraszentistván – 2018. március 22.

 

Kíváncsian várom a folytatást!

Mindenesetre, a Felső-Mátra idén is hű volt önmagához: a tél sokszor megmutatta vasfogát, a tavasz idén sem jön könnyen és hamar. Nagy valószínűséggel a Nyuszinak a Felső-Mátrában a hóban kell majd elrejtenie a tojásokat !

Időrendi sorrendben, az alábbi képek születtek november 19 – március 20. között:

2017. november 19. Kékestető, havazás után (Komka Péter fotója)

 

A hóalagutak ásását nem lehet megunni! (Fotó: Kétkerék Vendégház)

A hóalagutak ásását nem lehet megunni! 2017. december 5.

A Három falu temploma

A Három falu temploma, 2017. december 11.

Ágasvár csúcsa a távolban – Ezt a látványt nem tudom megunni! 2017. december 18.

 

Gyönyörű farakás Galyatető közelében, az Országos Kék Túra útvonalán, 2018.01.15

Gyönyörű farakás Galyatető közelében, az Országos Kék Túra útvonalán

 

Jégcsapok és hótenger, 2018.02.27

Jégcsapok és hótenger, 2018.02.27 (Fotó: Sípark)

 

Letölthető mátrai kiadványok és hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és töltse le ingyenes mátrai kiadványainkat, melyekből megismerheti a környéket, a túra- és szórakozási lehetőségeket. A 8 kiadvány minden fontos tudnivalót tartalmaz, amire szüksége lesz, ha a Mártában szeretne pihenni, kikapcsolódni.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest